Επέκταση Δραστηριότητας

40 έτη έχουν ήδη παρέλθει από την αποφοίτηση από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ενώ η διάρκεια της ιατρικής ιδιότητας, μετρούμενη με την απόκτηση του πτυχίου Ιατρικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεπέρασε το χρονικό διάστημα μιας γενεάς. Η παρακολούθηση της «Β΄ Μεταπτυχιακής Σειράς Μαθημάτων Ιστορίας των Βιοϊατρικών Επιστημών», ανάλογης με τα τωρινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών πολύ πριν αυτά καθιερωθούν και εδραιωθούν, οδήγησε τελικά στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής από το Σπουδαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής, γεγονός που αναμφισβήτητα επιδρά αποφασιστικά στον τρόπο σκέψης ενός νέου ιατρού και του προσδίδει μια εντελώς ξεχωριστή προοπτική στην αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων.

Η ειδίκευση στο Νοσοκομείο ΚΑΤ και η καθημερινή ενασχόληση με την χειρουργική παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος εξίσου αναπόδραστα διαμορφώνει τον χαρακτήρα ενός νέου χειρουργού, ειδικά όταν συνειδητοποιεί και ενστερνίζεται τα 3 επίπεδα της Χειρουργικής: α) ΠΩΣ χειρουργούμε β) ΠΟΤΕ χειρουργούμε γ) ΠΟΤΕ ΔΕΝ χειρουργούμε. Η περαιτέρω ενασχόληση με τα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών σαφέστατα διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης, ενώ συστήνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε σκεπτόμενο ιατρό.

Παράλληλα, ήδη από τα φοιτητικά χρόνια, η συστηματική ενασχόληση με τις Πολεμικές Τέχνες, αρχικά το Ιαπωνικό Καράτε και στη συνέχεια το Κορεατικό Taekwon-Do, στην αυθεντική αρχική εκδοχή του, ενισχύουν τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα, ειδικά όταν συνδυάζονται με συστηματική μελέτη της πλέον «τεκμηριωμένης» Πολεμικής Τέχνης, της μοναδικής Πολεμικής Τέχνης, με σαφώς καθορισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, χρονοδιάγραμμα προαγωγών, διδακτέα και εξεταστέα ύλη, όπως καταγράφηκε από τον Ιδρυτή της, Στρατηγό Choi Hong Hi, με αποκορύφωμα την δεκαπεντάτομη «Encyclopedia of Taekwon-Do».

Μετά από 15 έτη ενασχόλησης με τον βελονισμό και την Ανατολική Ιατρική, όλες οι προαναφερθείσες γνώσεις φαίνεται πώς ενώνονται τελικά σε ένα ιδιόμορφο, όσο και μοναδικό κράμα αλληλο-επικαλυπτόμενων πληροφοριών, σχετικών με το μυοσκελετικό σύστημα, την ανατομία, την φυσιολογία, την παθολογία, την αντιμετώπιση αυτής τόσο συντηρητικά, όσο και χειρουργικά, την πρόληψη της νόσου και τη διατήρηση της υγείας, ειδικά με τη συμβολή της Ανατολικής σοφίας και τη συμπληρωματική αξιοποίηση της παρεμβατικής ιατρικής πράξης του βελονισμού.

Το ιδιόμορφο αυτό κράμα Δυτικής και Ανατολικής Ιατρικής αναζητά διέξοδο μέσω της συγγραφής βιβλίων και της συνολικής αγάπης προς αυτά, σε κάθε στάδιο παραγωγής και επιμέλειας. Παραδόξως, την αγάπη αυτή συμμερίζεται και η Εφορία, με την ευχερή χορήγηση επέκτασης δραστηριοτήτων ως «Συγγραφή, Μετάφραση, Έκδοση και Πώληση Βιβλίων» υπό τον ίδιο ΑΦΜ. Ταυτόχρονα, η πρόοδος της τεχνολογίας οδήγησε στη δημιουργία και ηλεκτρονικού καταστήματος – e-shop για την ευχερή ηλεκτρονική λιανική πώληση, απευθείας από τον εκδότη στον τελικό καταναλωτή, πέρα από τη συνήθη διαδικασία με την παρεμβολή φυσικού βιβλιοπωλείου.

Τα εγκαίνια της μεταφραστικής και εκδοτικής προσπάθειας έγιναν το 2017, με την «Φονική Τέχνη. Η Ανείπωτη Ιστορία του Tae Kwon Do», μετάφραση από τα αγγλικά της δεύτερης, αναθεωρημένης και επαυξημένης, έκδοσης του παγκόσμιου best-seller, σχετικού με την ιστορία του Taekwon-Do, με τίτλο «A Killing Art. The Untold History of Tae Kwon Do», του Καναδού δημοσιογράφου και ομόβαθμου στην ιεραρχία της τέχνης Alex Gillis.

Τον ίδιο χρόνο εκδόθηκε και η ανέκδοτη έως τότε διδακτορική διατριβή, μετά τον εμπλουτισμό της με 200 ασπρόμαυρες εικόνες και πρόσθετες βιβλιογραφικές παραπομπές, συνολικά 339 ελληνικές και 172 ξενόγλωσσες, με τον τίτλο «Η Ελληνική Ιατρική στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες», αποτελούμενη από 464 σελίδες, με 1100 υποσελίδιες σημειώσεις.

Από την ίδια πηγή και το ίδιο πρωτογενές υλικό, αν και με πληθώρα νέων ευρημάτων, προέκυψε και δεύτερο συγγραφικό πόνημα, με τίτλο «Ιάκωβος Βασιλικός Ηρακλείδης. Η δράση του στην Ευρώπη του 16ου Αιώνα, Από την Ιατρική Σχολή του Μονπελλιέ στον Ηγεμονικό Θρόνο της Μολδαβίας», το οποίο τελικά εκδόθηκε το 2021, έτος του εορτασμού των 200 ετών από την Εθνεγερσία. Στο έργο αυτό, παρουσιάζεται το λατινικό πρωτότυπο συγγραφικό πόνημα του απόδημου Ασκληπιάδη, με χρονολογία έκδοσης το 1555 και τόπο έκδοσης την Αμβέρσα. Η παρουσίαση του πρωτοτύπου, η πρώτη ελληνική μετάφρασή του, η κριτική επανέκδοση με πληθώρα σχολίων, καθώς και αυτόνομο κεφάλαιο ιστορίας της ιατρικής με σύγχρονους του Βασιλικού ιατροφιλοσόφους απαίτησε συνολικά 336 σελίδες, 56 σημειώσεις τέλους, 315 υποσελίδιες σημειώσεις, 108 εικόνες. Η συνολική προσπάθεια του πολεμιστή – ιατρού δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα πλήρως, παρ’ ότι σαφέστατα αποτελεί πρώιμη απόπειρα αποτίναξης του Οθωμανικού ζυγού στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Από τον χώρο των Πολεμικών Τεχνών, μακρόπνοο εκδοτικό σχέδιο αποτέλεσε η ελληνική σειρά «Εισαγωγή στο Πραγματικό Ταεκβοντό», με την καθοδήγηση και συνεργασία του Μάστερ Δημήτρη Μπαλαμπάνου από τη Λάρισα. Το σχέδιο αυτό είναι πολλαπλώς διδακτικό. Κατ’ αρχάς, η σοφία δεν συμβαδίζει υποχρεωτικά με ακαδημαϊκές περγαμηνές. Ακολούθως, επιβεβαιώνεται η διάσταση μεταξύ σωστού και εύκολου. Το σωστό δεν είναι ποτέ εύκολο, ενώ το εύκολο είναι μάλλον απίθανο να είναι σωστό.

Προγραμματίζονται εννέα συνολικά τόμοι, όσοι και οι βαθμοί της μαύρης ζώνης, τα λεγόμενα νταν, με τον αριθμό του κάθε τόμου να απεικονίζεται στο εξώφυλλο με λατινική αρίθμηση πάνω στη μαύρη ζώνη. Για καθαρά πρακτικούς λόγους, προκρίθηκε η οργάνωση σε 3 τριλογίες, από 3 τόμους η καθεμία, αντίστοιχα με τα επίπεδα της μαύρης ζώνης, αρχάριο, μέσο και προχωρημένο. Η πρώτη τριλογία ολοκληρώθηκε τα έτη 2018-9, απευθύνεται σε νεαρούς ασκούμενους, παιδιά και εφήβους, που είναι σε θέση να διακρίνουν τον «Δρόμο» και αισθάνονται την ανάγκη για σαφείς οδηγίες.

Επιπρόσθετα, ανάλογη απόπειρα ξεκίνησε και στα αγγλικά, με τον τίτλο «Taekwon-Do Study Companion», με απώτερο στόχο την αναλογία με τη δεκαπεντάτομη Βίβλο της Τέχνης, καθώς και την τοποθέτηση της νέας σειράς, στο ίδιο ράφι με την Εγκυκλοπαίδεια. Οι δύο πρώτοι τόμοι κυκλοφόρησαν το 2020 και 2022. Με δύο έτη για κάθε τόμο, η σειρά θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2050. Το αναγνωστικό κοινό είναι πλέον ενήλικες ασκούμενοι, πιθανότατα ήδη Εκπαιδευτές της Τέχνης, οι οποίοι δεν αυτοπεριορίζονται στο «άθλημα» του «Taekwon-Do ITF» ούτε στα όσα έχουν ήδη γραφεί. Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε οποιονδήποτε τομέα του επιστητού, με το πολύ πραγματικό σενάριο οι γνώσεις να σταματούν οικειοθελώς ή/και υποχρεωτικώς στην προσφορά των πρωτοπόρων και θα έχουμε μία εικόνα για την παρούσα κατάσταση στον χώρο της ITF.

Τέλη 2023, πρακτικά αρχές του 2024, κυκλοφόρησε και ο τόμος «Βελονισμός και Ορθοπεδική», μια απόπειρα συγκερασμού των απόψεων και διερεύνηση της δυνατότητας συνύπαρξης Ορθοπεδικής και Βελονισμού, με ελάχιστο εφόδιο ένα πτυχίο ιατρικής, καθώς και παράλληλη εκπαίδευση, εισαγωγή και ακολούθως εμβάθυνση στην θεωρία της Ανατολικής Ιατρικής.

Πρόσθετες επιμέρους πληροφορίες ανευρίσκονται για κάθε σύγγραμμα ξεχωριστά πατώντας στο αντίστοιχο εικονίδιο, ενώ προ-απαιτείται το εικονίδιο με τη σωστή σημαία, ανάλογα με τη γλώσσα συγγραφής του έργου.